durmelogokleiner3

                                                                     .

Met de Schelde aan je rugzijde, heb je een mooi overzicht over de moeraszone, met zijn duidelijke aantrekkingskracht op vogels. Het gebied wordt dan ook niet onterecht 'het Zwin van Berlare' genoemd. Het gebied trok meteen na de aanleg in 2013 reigers en aalscholvers aan die broeden in de omgeving.

Roerdomp JE verkleind

(roerdomp - Joris Everaert)

De doelvogel van dit biotoop is echter de roerdomp, een reigerachtige vogel, meester in camouflagetechnieken door zijn bruine schutkleur. Hij kan zich verstoppen als geen ander door in paalhouding te gaan staan, met zijn snavel recht omhoog. En …. ja hoor hij is al vele malen gespot door geoefende birdwatchers. Met veel geduld én een tikkeltje geluk, zie je hem misschien wel zitten tussen het riet.

Benieuwd hoe de roerdomp klinkt? Dat kan je hier horen.

In zijn zog hopen we ook de woudaap en porseleinhoen te mogen verwelkomen, kieskeurige vogels op zoek naar deze specifieke rietvegetatie als broedplaats.

Woudaap ixobrychus minutus

 (woudaap)

Porseleinhoen porzana porzana

 (porseleinhoen)

Een andere opmerkelijke passant is de lepelaar die met zijn witte verenkleed een makkelijk waar te nemen bezoeker is. Het is een trekvogel die op zijn tocht van West-Afrika naar het Noorden vliegt van moeraszone naar moeraszone. Natuurlijk stopt hij ook graag even in de Paardenweide-Oost om op krachten te komen.  Met zijn specifieke snavel, die hij heen en weer door het ondiepe water zwaait, speurt hij naar kleine visjes, waterinsecten en garnalen.

Lepelaar JE verkleind

(lepelaar - Joris Everaert)

Doordat de waterstand in de Paardeweide bij zware regenval wel tot 2 meter kan stijgen, bleek dit echter niet de beste broedplaats voor de lepelaar. Daarom heeft vzw Durme een vlottend broedeiland aangelegd in februari 2017. Het ponton, vervaardigd uit kunststof blokken, is ongeveer 25 m² en gecamoufleerd met riet en wilgentakken.

IMAG1030

Futen voelen zich hier al best thuis en maken hier zelf hun nesten (en met succes!). Het zijn sierlijke vogels die zich vooral in de zomer op hun mooist laten bewonderen. Misschien ben je wel getuige van hun spectaculaire baltsgedrag waarbij ze op het water spiegelend naar elkaar dansen en als climax rechtop tegenover elkaar komen te staan. Hier kan je hun liefdesdans bewonderen.

De iets kleinere geoorde fuut met zijn goudgele oorpluim achter het rode oog, is best ook een prachtige verschijning.

Geoorde fuut podiceps nigricollis

 (geoorde fuut)

Fuut podiceps cristatus verkleind

(fuut)