durmelogokleiner3

                                                                     .

De pakketten voor de lagere school zijn gericht natuurbeleving in functie van het seizoen. We bieden steeds een seizoenswandeling aan waar onze gidsen eventueel de focus kunnen leggen op een thema naar keuze, deze thema's vind je hieronder. Een algemene seizoenswandeling natuurbeleving zonder specifiek thema is ook een mogelijkheid. Een gidsbeurt kost 4,5 euro per leerling. Voor meer info over de prijzen en boekingen, kijk hier.

 

Natuurbeleving en seizoenswandeling

maf gids 77Tijdens deze begeleide seizoenswandeling in het natuurreservaat wordt eAfhankelijk van het seizoen komen verschillende zaken aan bod die we tijdens de wandeling tegenkomen. In de lente zijn de kokmeeuwen volop aan het nestelen, terwijl in de herfst de eekhoorns en gaaien hun wintervoorraad aanleggen. De verschillende leefgebieden en bijhorende dieren en platen komen uitgebreid aan bod. We staan ook stil bij de typische seizoenselementen zoals zaadverspreiding, voedselvoorraden, bloei en voortplanting.

Deze wandeling kan je boeken in het Molsbroek, aan het Donkmeer, in de Buylaers of de Fondatie van Boudelo. In het Molsbroek en aan het Donkmeer is een bezoek aan de educatieve tentoonstelling van het bezoekerscentrum eventueel inbegrepen.

 

 

Natuurbeleving en seizoenswandeling met bepaald thema

Tijdens de seizoenswandeling met focus op bepaald thema krijgen de leerlingen een kennismaking met onze reservaten zo wordt er een algemeen beeld geschetst van het gebied met informatie over de verschillende leefgebieden en bijhorende dieren en platen. Maar er kan ook nadruk gelegd worden een specifiek thema.

Thema's:

Wat brengt de ooievaar?

koppel maart2015 CH 1Heel wat vogels hebben het best naar hun zin in graslanden. De statige ooievaar met zijn lange poten, de felgekleurde scholekster of de de grutto, de koning van de weidevogels. Tijdens deze wandeling staan we stil bij de weidevogels, en bij het hele biotoop waarin ze voorkomen. Wat eten ze? Waar vinden ze hun voedsel? Blijven ze hier het hele jaar door? En wie weet zien we wel een ooievaar! (in juni heb je het meest kans om ooievaarsjongen te spotten).

Locatie: Molsbroek, (Lokeren), Buylaers (Lokeren) en Eendekooi (Berlare) 

 

Op stap met Treesje door het vogelbos

treesjeskofferTreesje de pimpelmees neemt ons mee op stap in het natuurreservaat, en leert ons alles over de wereld van de vogels. Op een speelse manier leren kinderen luisteren naar vogels en een aantal vogelgeluiden herkennen. Aan de hand van een aantal spelletjes leren de kinderen het begrip camouflage kennen en zien ze hoe een vogel zijn wijfje versiert.

Locatie: Molsbroek (Lokeren), Donkmeer (Berlare)

 

     

Vogeltrek 

vogeltrek ganzenElk jaar trekken heel wat vogels naar het zuiden. In de winter vinden ze hier niet voldoende voedsel en beginnen ze aan een lange en zware reis. Samen met de kinderen doorlopen we een reis van België naar Mali, waarbij we in elk land even stil staan bij de avonturen van onze trekvogels. Spelenderwijs leren we waarom vogels trekken, hoe ze samen werken en welke risico's ze lopen.  Geraken we op onze eindbestemming?

Locatie: Molsbroek (Lokeren) en Donkmeer (Berlare)

 

 Moerasvogels

tn reserve grutto

Terwijl we heel wat vogels spotten in het moeras, leren we alles over die vogels die in het moeras leven. Wat is een moeras? Hoe passen vogels zich aan het water? 

Locatie: Molsbroek (Lokeren), Donkmeer (Berlare) en Paardeweide-Oost (Wichelen)

 

 

Speuren naar sporen

tn PB270010

Al is het in de natuur soms moeilijk om dieren te zien, toch vind je overal sporen terug. En dan spreken we niet alleen van nesten, braakballen en uitwerpselen. Ook een vreemd gekleurd blaadje, een takje met vraatsporen, een omgewoeld plekje in de aarde of een stuk losgekomen schors kan duiden op de aanwezigheid van een dier.

Locatie: Molsbroek (Lokeren), Donkmeer (Lokeren)

 

 

Bertje Bever 

tn Bever JE 2

Wist je dat er echte bevers zitten in het Molsbroek en het Donkmeer? Met hun sterke tanden knagen ze boompjes om, ze laten alleen een reuze potlootpunt over. Samen met Bertje Bever gaan we op zoek naar sporen van de bevers en leren we alles over deze grote, harige zwemmer. We leren hoe hij het landschap kan veranderen, en welke vrienden (én vijanden) er in het Molsbroek leven.

Locatie: Molsbroek (Lokeren), Donkmeer (Lokeren)

 

Moerastocht

koloniewandelingTrek je laarzen aan! Want tijdens deze avontuurlijke tocht over brugjes en door sloten blijf je niet droog! We stappen dwars door het moerasbos, onder de reigerkolonie door. Zo dicht bij de wilde natuur kwam je zelden.

Indien gewenst kan je de Moerastocht combineren met een bezoek aan de Veengraslanden, het Bezoekerscentrum Donkmeer (waar kort het ontstaan van het Donkmeer en het omliggende reservaat uit de doeken gedaan wordt) of de Eendekooi.  Vraag naar de mogelijkheden bij boeking.

Locatie en leeftijd: Donkmeer (Berlare) enkel voor 5e en 6e leerjaar

 

Biologisch wateronderzoek 

scheppenIn de educatieve poel van het Molsbroek en het Donkmeer leven heel wat dieren en planten. Met de oudste kinderen gaan we vissen in de poel, en proberen we de gevangen dieren op naam te brengen met zoekkaarten. Dat gaat van eenoogkreeftjes en watervlooien, tot bloedzuigers en kikkervisjes.

Locatie en leeftijd: Molsbroek (Lokeren), Donkmeer (Berlare) enkel voor 5e en 6e leerjaar

Opgelet: Aan het Donkmeer wordt deze activiteit niet als een afzonderlijke activiteit gegeven, enkel als alle klassen van de school verdeeld over de hele lagere school-loopbaan komen.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren