durmelogokleiner3

                                                                     .

Activiteiten

Tijdelijke tentoontstelling: Van boom tot product
13 nov 2016 om 14.00 uur

van hout tot product KLEIN

 

Een tentoonstelling over hout

 Willy Van Breusegem en Chris De Buck, beide gepassioneerde houtbewerkers stellen tientallen schitterende gebruiksvoorwerpen tentoon in het bezoekerscentrum Molsbroek. Van boom tot sleutelhanger, fruitschaal of kaarshouder. Stap voor stap. Met veel liefde en geduld. Het lijkt nagenoeg onmogelijk om zoveel schoonheid uit een stuk hout te puren, maar Willy en Chris bewijzen dat het wel degelijk kan!

Het gebruikte hout is afkomstig van nagenoeg allemaal inheemse boomsoorten: eik, kers, taxus, seringen, notenlaar, … Elk verschillend in kleur en sterkte. Elke houtsoort vraagt dan ook een andere aanpak, een andere behandeling.

Willy en Kris gebruiken hout dat ‘puur’ is. Hoe vervormder het hout, hoe liever ze het bewerken. Een plantageboom is recht, maar een boom die langs een gracht groeit, heeft kronkels, heeft zich moeten weren tegen schimmels, tegen pesticiden, zelfs tegen de urine van plassende hondjes. Dit hout is op de proef gesteld en bevat speciale patronen, het is dus bijzonder interessant om hiermee te werken.

Hout moet drogen. Hoe lang dit duurt hangt opnieuw af van de soort. Soms zijn enkele jaren voldoende, soms is vijf jaar nog niet genoeg. Een truc om te weten of het droog genoeg is, laat het stuk hout op de kop vallen. Zit er muziek in? Dan is het hout droog genoeg!

Het droge hout wordt gemodelleerd op een draaischijf. Net zolang totdat het de gewenste vorm heeft. Hierbij komt heel wat stof vrij. Na het modelleren wordt er geschuurd en gepolijst. De uiteindelijke afwerking gebeurt met natuurlijke of chemische olie, was of vernis. De keuze van het product hangt af van het doel van het werkstuk, de houtsoort en de tijd die je ervoor hebt.

Op die manier creëren zij van een stuk boomstam een mooi en puur werkstuk!

Kom hun werken bewonderen in het bezoekerscentrum Molsbroek. Elke zondag open van 14u tot 17u. Vanaf 1 februari ook op woensdag van 13u tot 17u.

De tentoonstelling loopt tem 26 februari 2017.

 

Bewaren

Bewaren

Afspraak: tijdens de openingsuren van het Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1 Lokeren
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.