De Moeren is een kleine maar bijzonder fraaie brok natuur in Hamme-Zogge. Aangezien de omliggende gronden gemiddeld een meter hoger liggen, fungeert het gebied als een natuurlijk verzamelbekken voor het oppervlaktewater in de buurt. Bovendien wordt er ook kwelwater opgestuwd. Ideale omstandigheden dus om een brede waaier aan moerasvegetaties de kans te bieden zich te ontwikkelen en uiteindelijk ondoordringbare broekbossen te laten vormen.
De Moeren ontdekken?
Dat kan! Op onderstaande kaart zie je de ligging van het reservaat, met daarop de percelen die reeds in beheer zijn binnen het visiegebied. De doelstelling van vzw Durme op lange termijn is om het volledige visiegebied te beheren.
Klik op de kaart voor een grotere versie.
Wijmen en wissen
In het begin van de vorige eeuw werden deze moerasgronden nog beplant om wijmen en wissen te oogsten (twijgen van wilgen die als bindmiddel werden gebruikt). Men groef ook tal van sloten rond de verschillende in cultuur gebrachte percelen. Zo kon men het water vlot afvoeren en bekwam men hogere en minder zure gronden waar naast wilgen soms ook gras kon worden gewonnen. Na 1960 werden de wilgen op een aantal percelen gekapt om plaats te maken voor populieren waardoor het gebied langzaam maar zeker volledig dreigde te verdrogen.
Beheer
Bij het in beheer nemen van ‘De Moeren’ door vzw Durme werden de populieren zoveel mogelijk verwijderd om opnieuw kansen te bieden aan allerlei levensvormen en spontane herbebossing met inheemse soorten mogelijk te maken.
Gevleugeld hertshooi, poelruit, muskuskruid, moerasrolklaver, dotterbloem, pinksterbloem, waterviolier en moesdistel zijn slechts enkele plantensoorten die het aureool van De Moeren sieren. IJsvogel, kleine bonte specht en bosuil hebben er hun vaste stek.
Conservator: Marcel De Vriendt - 052 21 53 87, 0474 96 85 82,