Op 18 juli werd op een cameraval in het Vzw Durme natuurreservaat Groot Molsbroek in Lokeren-Waasmunster een boommarter waargenomen. Dit is de eerste zekere waarneming in het gebied. De soort is al ongeveer 20 jaar aanwezig in het werkingsgebied van vzw Durme. Het boscomplex met De Heirnisse in Sinaai (Sint-Niklaas) en De Fondatie van Boudelo in Sinaai en Stekene, was ongeveer 20 jaar geleden de eerste plaats in Vlaanderen waar in recente tijden met zekerheid voortplanting van boommarters werd vastgesteld. In de laatste jaren zijn er ook regelmatig waarnemingen in de meer westelijke gebieden ter hoogte van het provinciaal domein Puyenbroeck en de Eenbes in Wachtebeke-Moerbeke-Lokeren, alsook in de zuidelijke gebieden aan de Reservaatzone Donkmeer en Berlarebroek. De meeste waarnemingen zijn dankzij het gebruik van cameravallen, waarvan Joris Everaert in samenwerking met enkele andere vrijwilligers binnen vzw Durme en Natuurpunt er een heel netwerk van in gebruik heeft.
De boommarter leeft, de naam zegt het zelf, in bosgebieden. Grote structuurrijke bossen hebben de voorkeur, of een netwerk van kleinere bossen. Het veelzijdig menu bestaat vooral uit knaagdieren zoals muizen en ratten, konijnen, vogels, amfibieën en ongewervelden, maar ook bessen en paddenstoelen. Door zijn behendigheid kan hij zelfs gemakkelijk eekhoorns achtervolgen tot in de boomtoppen. Hij lijkt op de steenmarter, maar specialisten kunnen deze twee soorten wel uit elkaar houden. De steenmarter zal je ook sneller eens tegenkomen in de buurt van bebouwing.
Eenmalig?
Of dit een éénmalige waarneming is, valt momenteel niet uit te sluiten. Binnenkort weten we misschien meer. Vrouwtjes van deze soort hebben soms genoeg aan een territorium van 100ha. Mannetjes daarentegen hebben een veel groter lapje grond nodig, liefst meerdere vrouwtjes-territoria omvattend. Ze zwerven vaak rond, waarbij ze op een nacht wel 20 kilometer kunnen afleggen. Op een beeld van de cameraval is moeilijk uit te maken of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Het feit is wel dat de boommarter in heel Vlaanderen aan het uitbreiden is en deze waarneming wijst er op dat de kwaliteit van de natuur in het Molsbroek zeker niet slecht is. Iets om trots op te zijn!
Cameravallen
De boommarter is een nachtdier en deze dieren zelf gaan zoeken, zal je niet veel succes opleveren. Daarom worden cameravallen gebruikt. Die kunnen weken/maanden blijven hangen en zullen pas beelden opnemen wanneer de bewegingssensors worden geactiveerd. Zo komen we meer te weten over soorten als de otter, bever en nu ook de boommarter. Moest je ooit op de dijk rond het Molsbroek een leuke waarneming doen, kan het zeker geen kwaad om er een foto van te nemen. De waarneming dan ingeven op www.waarnemingen.be zorgt ervoor dat de conservators te weten komen wat je gezien hebt.
Op het YouTube kanaal van Joris Everaert kunnen verschillende cameraval opnames uit de regio worden bekeken.