Bezoekerscentrum Molsbroek in Lokeren vormt samen met bezoekerscentrum Donkmeer de spil van onze werking. De tentoonstellingsruimte, het terras en de omliggende natuurtuin aan het prachtige moeras trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Maar het is aan vernieuwing toe. We plannen de komende 2 jaar dan ook een volledige make-over van zowel de buiten- als de binnen ruimte.
Momenteel werken we hard (achter de schermen) om het project op de rails te krijgen. We steken de koppen samen met heel wat partners zoals Stad Lokeren, Regionaal Landschap Schelde Durme, Odisee Hogeschool, WWF Vlaanderen en Streekfonds Oost-Vlaanderen. Denk je dat ook jij (met jouw expertise, jouw bedrijf of jouw vernieuwende ideeën) een bijdrage kan leveren aan ons project? Laat dan zeker iets weten aan
Wij hebben er alvast superveel zin in!
Totaalproject voor het Bezoekerscentrum Molsbroek
Het bezoekerscentrum Molsbroek werd in 1984 gebouwd door de stad Lokeren, met 100% financiering via subsidies, de Koning Boudewijnstichting en vzw Durme. Het volledige verhaal kan je lezen op p. 235 tot 250 in het boek 'Het Molsbroek, paradijselijk voor mens en natuur'. Architect Walter Slock en landschapsarchitect Geert Van der Linden van de toenmalige Rijksdienst voor Monumenten en Landschapszorg, ontwierpen gratis het gebouw en de inrichting van de omgeving. Het was vanaf de start een toonaangevende plek en heel wat bezoekers en collega's uit de sector kwamen langs om zich te verwonderen en inspiratie op te doen.
Maar ook hier blijft de tijd niet stilstaan. De noden van onze bezoekers veranderden doorheen de jaren, de tentoonstellingselementen kunnen een opknapbeurt gebruiken en de buitenruimte laat heel wat kansen onbenut. Daar gaan we iets aan doen. Achter de schermen gingen we de voorbije maanden aan de slag om onze vraag scherp te stellen, partners te zoeken en financieringsplannen uit te werken.
Nieuw infopunt op de dijk geeft het startschot
Sinds eind februari kan je op de dijk vóór het bezoekerscentrum ons nieuw infopunt zien staan. Hier kan je, bijvoorbeeld als het bezoekerscentrum gesloten is, alle basisinfo terugvinden, onze belangrijkste folders en een QR-code naar een seizoenswandeling die je via RouteYou zelf kan volgen. Je vindt er ook de meest voorkomende soorten terug per seizoen en een leuk spelletje voor de kinderen.
Dit infopunt kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid.
Bouw mee aan de natuurtuin van bezoekerscentrum Molsbroek
De tuinomgeving wordt het komende jaar (her)ingericht als mini-natuurgebied, waar je van dichtbij de natuur kan beleven . We richten allerlei inspirerende hoekjes in met boeiende natuurweetjes, avontuurlijke spelletjes en plekjes waar je volop kan genieten van de natuur. Een echte groene ontmoetingsplek voor buurtbewoners en natuurliefhebbers.
Samen met onze partners én jullie tekenen we deze zomer de ontwerpplannen uit. Je hoort het goed, ook jij zal hierover mee kunnen nadenken. Wat vind jij onmisbaar in onze natuurtuin? Wat moet er zeker blijven? Wordt vervolgd!
In het najaar plannen we een grootse actie om samen met jullie de plannen te realiseren. We houden jullie als eersten op de hoogte. Of neem alvast een kijkje op onze actiepagina van #eenHartvoorWaas.
Volledige make-over van de tentoonstellingsruimte
Ook het bezoekerscentrum zelf zal de komende 2 jaar grondig onder handen genomen worden. Het stadsbestuur zorgt voor een nieuw dak, we ontwerpen nieuwe tentoonstellingselementen en zorgen voor een betere integratie van de verschillende functies van het bezoekerscentrum. Ontmoeten en ontspannen, informeren en leren, boeien en verbazen: het zal in ons nieuw bezoekerscentrum allemaal aaneensluiten. We hebben aandacht voor jong en oud, en zorgen ervoor dat je na je bezoek nóg meer verwonderd het Molsbroek intrekt.