De visarend als broedvogel aan het Donkmeer? Met jouw steun kan het!
In de meest recente Durme - en Scheldeland kon je lezen dat de visarend steeds vaker opduikt rond het Donkmeer in Berlare. Deze indrukwekkende roofvogel heeft de natte natuur in onze regio herontdekt. Een teken dat de waterkwaliteit én biodiversiteit verbeteren en dat het werk van natuurherstel rond het Donkmeer loont. Toch blijft zonder grote en gezonde zoetwaterecosystemen de toekomst van de soort in Vlaanderen onzeker en broeden er hier nog geen visarenden.
Ambassadeur van een gezond ecosysteem
De visarend staat symbool voor zoetwatergebieden met een goede waterkwaliteit en waterrijke natuurgebieden boordevol vis. Als roofdier bovenaan de voedselketen is hij afhankelijk van een goed functionerend ecosysteem. Dat hij rond het Donkmeer in Berlare steeds vaker wordt waargenomen, bewijst dat de jarenlange inzet van natuurinrichting en -herstel loont.
Laagveenherstel als drijfveer én bondgenoot
Vzw Durme zet de laatste jaren sterk in op het herstel van de laagveengebieden rond het Donkmeer. Die kletsnatte gebieden worden gekenmerkt door veen of turf in de bodem en zijn uniek in de ruime regio. Door de waterhuishouding te verbeteren, turfputten te ontslibben en te herstellen en slotenpatronen te ruimen ontstaan moerassen, rietvelden, veenplassen, moerasbossen en natuurlijke oevers die o.a. een ware kraamkamer zijn voor vis. Deze biotopen zijn trouwens niet alleen een hotspot van biodiversiteit, maar spelen ook een cruciale rol in onze strijd tegen klimaatverandering. Als natuurlijke spons vangen zij water op bij hevige regenval, houden ze het water langer vast tijdens langdurige periodes van droogte en slaan zij bovendien meer koolstof op dan bossen.
Bijt berlare de spits af?
Onze jarenlange inspanningen hebben op die manier al gezorgd voor de terugkeer van bijzondere soorten als otter, veenpluis, woudaap en zelfs roerdomp. Toch komt in Vlaanderen de visarend nog niet tot broeden. De omgeving van het Donkmeer heeft echter veel potentieel om daar verandering in te brengen. Om de visarend alvast een handje te helpen, installeerden we dit voorjaar vier kunstnesten. Geef jij ons het extra steuntje in de rug om ervoor te zorgen dat deze icoonsoort niet alleen een bezoeker blijft, maar hier echt een thuis vindt? Elke gift is welkom.
Wilt jij onze doelstelling mee helpen behalen? Elke gift is welkom!
Met 45 euro help je mee de kunstnesten voor visarend rond het Donkmeer in topconditie te houden.
Met 75 euro draag je bij tot het herstel van sloten en vijvers en creëer je 25 m² extra paaiplaats voor vis.
Met 100 euro kunnen we 500 m² laagveengebied aankopen én herstellen als leefgebied voor visarend.
Kunnen wij op jouw gift rekenen? Storten kan op het rekeningnummer BE52 0012 2999 0009, met als mededeling 'Gift visarend Donkmeer'.
Meer info:
De volgende twee weken is ons bezoekerscentrum met het mooiste terras van Lokeren open:
• Van dinsdag tot vrijdag: 13u tot 17u
• Zondag & Paasmaandag: 14u tot 18u
Kom genieten van een frisse vlierbloesemlimonade in het lentezonnetje!
🌞
Zoals de meeste organisaties werkt vzw Durme ook met een meerjarenplanning. Dit plan geeft ons richting en geeft weer wat we als organisatie de komende jaren willen doen. Ons meerjarenplan 2022 – 2026 vind je terug op onze website (www.vzwdurme.be) onder de rubriek ‘Over ons’.
Dit jaar starten we aan de opmaak van een nieuw meerjarenplan, 2027 – 2031. Omdat we het belangrijk vinden om jullie als leden te betrekken, vinden jullie hieronder een korte vragenlijst terug. Heel graag horen wij van jullie waarom jullie lid zijn van vzw Durme én hoe jullie vzw Durme zien!
Dankjewel voor jullie participatie (én om lid te zijn van vzw Durme … dat betekent héél veel voor ons, maar nog meer voor onze regionale natuur).
Wij vernemen met droefheid het overlijden van Mevr. Miet Smet. Zij was 55 jaar geleden één van de oprichters van vzw Durme.
Op de stichtingsvergadering in 1969 en in het bestuur speelde zij een belangrijke rol. De allereerste persnota een week later was ook van haar hand.
Miet bleef actief gedurende bijna 10 jaar en trok zich dan terug wegens haar drukke politieke agenda. Zij bleef achter de schermen wel een voorvechtster van het behoud en bescherming van milieu en natuur.
Zulke persoonlijkheden zijn zeldzaam en geweldig waardevol. Mensen als Miet verleggen niet zomaar stenen in de rivier, ze verleggen de rivierbedding zelf!
De vzw betuigt haar oprechte deelneming aan de familie.
Hieronder de korte geschiedenis van Miet Smet in onze vereniging, geschreven door André Verstraeten.